Loma!

-Oliko yhtään haikeaa? Oliko edes vähän? kyselin minä ensimmäiseltä, joka palasi kotiin lukukauden viimeiseltä koulupäivältä, ja joka istui viimeistä kertaa keltaisen koulubussin kyydissä. -No oli se ehkä ihan vähän, minulle vastattiin hymyillen. Annoin ison halauksen, johon sain vastakaikua. Tuo ikä, teiniksi kasvaneen, on sellainen, joka työntää pois -vaikka yhä haluaa lähelle. Ei pidä antaa suljetun huoneen oven hämätä; kyllä siellä kasvavan nuoren sisällä asuu yhä myös se pikku poika, joka kaipaa hellyyttä ja kuuntelevaa korvaa. Pöydällä nökötti ylimääräisiä herkkuja koulunpäätöspäivän iloksi. Donitsit katosivat vikkelästi nälkäisiin suihin, kun loppuronkkakin pyyhkäisi kotiin. -Muistatteko vielä ensimmäisen koulupäivän täällä Amerikassa yli 1.5 vuotta sitten? muistelen ääneen. -Te olitte niin jännittyneitä ja etenkin niin helpottuneita, kun ensimmäinen päivä oli ohi, nauran ääneen. -Olette kyllä suorittaneet koulutyön hienosti täällä, kiitän vielä.

WP_20160107_16_23_27_Pro
Ensimmäinen koulupäivä tammikuun 2016 alussa selätetty. Olo oli helpottunut -ja väsynyt!

Päivä vaatii erikoisjuttuja. Makeisia ja mieluista ajanvietettä. Huomenna alkaakin jo ruotsin opiskelu -yhden vuoden opinnot olisi tarkoitus saada haltuun äidin kotikoulussa seuraavan kuukauden aikana. Onneksi itse koen, että ruotsi on yhä edelleen vahvin kieleni suomen ohella, ei mene sormi suuhun tämän haasteen edessä. Samaan syssyyn saa 6. luokkalainen opiskella siinä samalla. Onpahan etukäteen helpotettu hänenkin kouluvuottaan. Nelosluokkalaisen kanssa kerrataan kolmosen matikkaa (joka siis jäi puoliksi väliin, koska hyppäsi täällä vuotta ylemmälle luokalle) -ainakin kertotaulut ja muut systeemit olisi hyvä osata etuperin, takaperin ja unessa. Toisaalta matematiikan opinnot täällä on pojilla pidemmällä kuin ikätasoisesti Suomessa -siinä sentään helpotusta ikäänkuin korvauksena niihin pomppuisiin opintopolun hetkiin, mitä täällä kielitaidottomana alussa kokivat. Voi pojat -se on ihan oikeasti ohi nyt! Koulu tällä mantereella.

loma4.
Buttermilk donuts- harvinaista herkkua, vaikka Amerikassa ollaankin.

Loma tarkoittaa paitsi laiskoja aamuja, helppoa kesäruokaa ja uimarantoja, myös työtä. Lapset pyörivät jaloissa 24/7 ja ruokahuollon on parasta olla ennakoivaa. Nälkäisellä vatsalla ei ole kenenkään kiva olla. Kauppareissulla juolahti mieleeni Suomi-lomalla olevien Seattlen alueen suomalaisten päivitykset facebookissa: -Muistitteko pakata ruokatavarat itse? Punnita hedelmät itse? Moni seisoo tumput suorina kassalinjaston vieressä ja unohtaa, että Suomi on tee-se-itse-maa. Yhdysvalloissa ja ainakin asuinalueellamme palvelukultturi on kyllä niin hiottua, että halutessani ostokset kannetaan aina autolle asti. Tai että tämänpäiväisestä renkaankorjauksesta ei veloitettu senttiäkään -ennakoivaa kanta-asiakashankintaa?

 

loma3
Mitähän sitä ottais?

 

Kuumissa kesäpäivissä kytee jo lähdön valmisteluja. Asunnon hankintaa (hommattu), kouluihin ilmoittautumista (tiedossa), vammaispalvelujen tiedonhankintaa(vaiheessa), hankintalistan kartoittamista (pitkä!) ja auton ostamista (suullinen sopimus on jo). Täällä voi päätä raapiessa miettiä, että mitä mahtuu kuuteen matkalaukkuun? Vaikeinta on luopua rakastamistani kirjoista. Ja muutamista astioista. Eikä kamalan vaikeaa edes se. Olen aika mestari rakentamaan uusia alkuja, mitä kodin rakennukseen tulee. Ja ystävien avustamana se tulee olemaan jopa hauskaa! Ja vielä mahtuu pieni kesälomareissu, road trip, suunnitelmiin. Loma, olet enemmän kuin tervetullut (vaikka jäätkin tänä kesänä kovin lyhyeksi -koulut alkavat Hyvinkäällä jo 10.8.)!

 

Advertisements

2 thoughts on “Loma!

  1. Hmm… Se olisi vissiin seiskalle menijä opiskellut Suomessa jo vuoden tuota ruotsia. Opetussuunnitelma vaihtui täällä ollessanne… Eli ei ollenkaan paha nuoremmankaan opiskella. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s