Maanantai

Herääminen ei ole ongelma Suomesta Yhdysvaltoihin palaavalle. Päinvastoin. Kello kolmelta yöllä heräilen virkeänä ja kello viiteen mennessä on uunissa syömävalmiina alkuviikon sapuskat, pyykki puhtaana pinoissa ja aamukahvit kahteen kertaan juotuna. Täällä siirryttiin eilen kesäaikaan, joten parin viikon ajan on meidän aikaero Suomeen -9 tuntia tavallisen -10 tunnin sijaan. Sitkeä flunssa on rauhoittanut aamuyön kodinhoitaja-minääni lepsuttelemaan loppupäiväksi -tosin olen sammunut “yöunilleni” vaihtelevasti jo iltapäiväneljän ja alkuiltaseitsemän välillä. Hohhoijaa…

Tänään lähtivät pienimmätkin kouluun pitkän loman päätteeksi. Eväspussit kahisivat aamukuudelta, kun niitä täytin erilaisilla ruuilla, jotta kasvavat pojat jaksaisivat pitkän koulupäivän. Aamupalaksi oli kahta eri puurolajiketta, Suomesta tuotuja ryynejä, neljän viljan puuroa omenasoseella ja suklismannaa. Itse koukutuin mummilassa vaarin tekemään, pitkään hautuneeseen neljän viljan Nalle-puuroon ihan mystisesti. Sitä piti oikein raahata pakaaseissa sitten ihan toiselle puolelle maailmaa. Oma puuroni maistuu parhaalta ilman soseita, voinokareen kera. Ja aamukahviin sain taas extraihanaa makua hasselpähkinän makuisesta kahvimaidosta. Taivaallinen nautinto.IMG_8642Tavallisia asioita näen taas hieman epätavallisemmin oltuani useamman viikon lomalla ja lähes viikon sairaspedissä. Kun ajoin lapset tänään autolla koulubussille, näin taas selkeästi sen, miten suojattua lapsuutta lähiöissä ja kaupungeissa lapset täällä Seattlen seudulla elävät. Autoletkallinen saattovanhempia, toinen röykkiö äiti-koululainen (tai isä-koululainen tai isovanhempi-koululainen) seurueita koulubussia odottamassa. Ja iltapäivällä samat kekkerit uusiksi. Kyllä se välillä mietityttää. Lasten jonkinasteinen vapaudenmenetys. Osittain omakin. Täällä EI tule mieleeni lähteä iltalenkille pimeässä. Ei varsinkaan yksin. No täällähän on aidosti aika pimeää, koska katulamppuja harrastetaan asuinalueilla vain hyvin valikoidusti. Ei siis ihme, että halusimme KAIKKI talsia tuttuja pellonreunoja Suomessa iltapimeälläkin. Koska se on ihan ok!

Eilen 6-vuotiaamme pelaili pihapelejä päättyvän kadun varrella sijaitsevan kotimme päädyssä. Oli hetkiseksi kävellyt n. 50 metrin päähän kodistamme,  näköetäisyydelle. Hetken kuluttua naapurin 3. luokkalainen tuli kertomaan minulle, että Bruno’s brother is quite far away from his home. Kiitin huolenpidosta ja nappasin poikani sisälle selittäen, että täällä et voi  lähteä omaa pihatietä kauemmaksi. Miksi? Sinähän näit minut, ihmetteli poikani. Siksi, että emme ole Suomessa, vastasin. Kontrasti on erityisen vaativa lapsilleni, jotka ovat aina tykänneet pelailla ulkona kavereiden kanssa. He eivät ole olleet sisänyhjäreitä. Lempisanani: kulttuurierot. Niitä riittää. Eroja. Ei hyviä eikä huonoja, mutta erilaisia tapoja ja käytänteitä. Jotkut ihastuttavat, jotkut ihmetyttävät.

IMG_8640
Sieltä se bussi taas tuli ja imaisi sisuksiinsa myös meitä suomalaisia.

Pysäkiltä omalle talolle palatessani ihastelin kauniisti maisemoituja pihoja, kevättä kasvistossa ja silmuja puissa. Asumme kauniilla ja turvallisella asuinalueella. Jokapäiväinen ilonaiheeni on kotitalomme puitteet, väljät kylppärit ja jokakokin keittiöunelma, etenkin kaasuhella ja tuplauunit. On helppoa, että Amazon Fresh- tilaajana saan tuoreet ruokatavarat kotiovelleni ennen aamuseitsemää -tai milloin tahansa haluan. On ihanaa, että lämpömittari kohoaa päivittäin lähelle +13 tai jopa +15 C astetta. On virkistävää, että päivät ovat jo keväisen valoisia, ja illalla koulun jälkeen jaksaa vielä lähteä vaikka puistoon tai urheilukentälle poikien kanssa. Maanantai. Ihan hyvä viikon aloitus leipoa vaikka lämpimäiseksi korvapuusteja. Ne matkalaukussa tänne kuljetetut loppivat jo!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s