Reissumies – erityiseni monet kasvot

Suomi-lomalle lähtiessä ennakoin asioita ennen koneeseen hyppäämistä. Erityispojalle reppuun vaippoja, kosteuspyyhkeitä ja vaihtovaatteita -sekä melatoniinia. Show alkoi jo Seattlen kentällä. Aamupäivän energialla ylivirittynyt kaveri kerkesi hyppäämään liikkuvalle matkatavarahihnalle, kun itse väkersin kuuden eri passin ja kahdeksan eri matkatavaran kanssa muun porukan selvitellessä jääkiekkomailoja oversize baggage-pisteeseen. Hihna pysäytettiin ja kaveri palautettiin synnyttäjälleen -vaikka näin jälkikäteen ajateltuna tuo ruumassa matkustaminen olisi voinut olla kanssamatkustajien kannalta oiva vaihtoehto!

IMG_8563
Näitä rattaita löytyi  vain Helsinki-Vantaa kentältä, joka muutenkin saa kiitettävän arvosanan kaikista palveluistaan.

Ensimmäinen etappi Seattle-Reykjavik oli piiiiiiiiiitkä. Pieniä nokosia lukuunottamatta erityisen ihana ipanani ei nukkunut ja 8 tuntia oli piiitkä aika viihdyttää hieman kiihdyksissä olevaa kaveria. Ja lentokoneen vessa on aika lilliputtikoppi, kun vaihdat haisevia vaippoja isolle kaverille yrittäen olla sotkeentumatta itse! Jotenkin se kone kuitenkin selviytyi sateiseen Reykjavikiin meistä huolimatta. Reyjkjavikin vaihto on käytännössä niin lyhyt, että kävelimme koneesta toiseen turvatarkastuksen läpi. Turvatarkastuksessa ei onneksi ollut pitkää odotusta, ja ehdimme lähtöportille ajoissa. Siihen se sitten tyssäsikin. Erityisihanan ipanan menohalut. Tyynesti parkkeerasi pitkin pituuttaan keskelle käytävää. Ei auttanut kuin kipata 30-kiloinen kaveri reppuselkään ja nousta koneen portaat ylös ja hilautua käytävää pitkin koneen keskivaiheilla sijaitseville paikoillemme. ‘Lisää lentämistä? Ei kiitos!’. Näin tuumi yliväsynyt ja yhteistyöhaluton kaveri ja käytti kaiken kekseliäisyytensä matkanteon melskaamiseksi. Helsinki-Vantaalle laskeutui voipunut parivaljakko; äiti helpotuksesta huokaisten ja poika hissukseen niiskuttaen. Uni tuli jo auton ensimmäisessä poistumisliittymäkurvissa…

img_7856.jpg
Heittäytymisen maailmanmestari.

Kolmeviikkoisen loman kohokohtia oli erityisellenikin lumileikit ja luonnossa oleskelu. Paikasta toiseen tempoilu ja lukuisat tapaamiset toisaalta olivat hänelle ajoittain liikaa. Parhaimmillaan hän oli omien sisarustensa keskellä  kiireettömästi huomiossa paistatellen.

IMG_7762
Tämä ilme on yhä se yleisin: aidosti aurinkoinen ja lempeä.

Paluumatka sujui kuin unelma. Enkelimäisen pojan käytökseen ja pitkän lennon mittaisiin uniin selvisi syykin kotona Seattlessa. Suomi-kyläpaikoissa muhinut kuumepöpö oli tarttunut tuliaisiksi mukaan. Silti, kaikesta noloilusta ja tempoilusta huolimatta tämäkin reissu kannatti tehdä. Niin, ja ne neljä muuta poikaa -6-vuotias mukaanlukien- käyttäytyivät kauniisti ja auttavaisesti. Oma tarinansa sekin -millaista on olla kehitysvammaisen veli.

Advertisements

One thought on “Reissumies – erityiseni monet kasvot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s