Laukku poikineen ja muita matkatapahtumia

Olihan siinä pakaaseja, kun meidän ronkka lähti Skandinavian maisemiin. Kotimaani ompi Suomi ja siniristilippumme- laulut taisivat soida päässäni,  kun pakkasin laukkuihin talvivermeitä, luistimia, kypäriä, mailoja ja jopa kahden kaverin korokeistuimet automatkoja varten. Icelandair on tammikuussa muuttanut matkatavarakäytännön maksulliseksi, mutta joulukuun lippuihin saimme viedä koneeseen 2x23kg matkalaukut plus käsimatkatavarat. Meillä pakaaseja kertyi 9 plus jääkiekkomailanippu. Vaikka tuliaiset ovat lähinnä pieniä muistamisia, veivät ne jo yksinomaan 1.5 markalaukullista.img_7721Hyvissä ajoin olimme kentällä ja muitta mutkitta pääsimme lähelle lähtöporttia nautiskelemaan välipalaksi mansikkasmoothiet ja lähtökahvit. Herra Sinuhe oli melko riehakkaalla tuulella, ja järjesti omat erityisnäytökset lentokenttäterminaalin odotusaulassa. Ensimmäinen kysyjä: Five boys, do you really travel with them by yourself? Kun minä keskityin paimentamaan levotonta Sinuhea, käyttäytyivät viisikon muut pojat kuin pienet kullanmuruset. Ja vihdoin se kone jo liukuikin kiitoradalla. Lentoon!img_7725 Ykkösetappi Seattle-Reykjavik oli kestoltaan alle 8 tuntia. Sinuhea lukuunottamatta porukka ei nukkunut silmäystäkään. Oma lukunsa on vaihtaa ison pojan haisevaa vaippaa lentokoneen ahtaassa vessassa. Tai rauhoitella karjuvaa kaveria, jotta lähellä olevat matkustajat saavat nukuttua. Tai pyydellä anteeksi, että edelliselle penkkiriville lentää lentoyhtiön mainosnivaska äkkiarvaamatta.

Aamukuudelta kone laskeutui sateiseen Reykjavikiin ja pääsimme reippaasti koneesta ulos. Vaihtoaika oli minimaalinen, passintarkastusjonot harvinaisen kohtuulliset ja käytännössä kävelimmekin suoraan koneesta toiseen – Sinuhe reppuselässäni, koska pojan jalat olivat muuttuneet spaghetiksi. Lyhyempi 3,5 tunnin lento Reykjavikista Helsinki-Vantaalle ei nukkuvia lapsia edellenkään nähnyt ja lento noudatteli tuttuja latuja: muu porukka istui paikallaan kuin kuoripojat -Sinuhella jatkui äänekäs show. Kun kone laskeutui talviseen ja aurinkoiseen määränpäähänsä -Suomeen-tarjoutui amerikkalainen mies auttamaan minua koneesta poistumisen kanssa. Kiittelin ja sanoin että Thanks, I think we will be just fine, mutta tuo ystävällinen ele nostatti kiitollisuuden kyyneleet silmiini. Maailmassa on vielä paljon inhimillisyyttä ja huomaavaisuutta. Lentoemännät rivissä kehuivat kauniisti käyttäytyviä poikia – pojat olivat äidillekin ilon aihe koko matkan ajan. Se erityinenkin, joka pääsääntöisesti kuitenkin yritti käyttäytyä ihmisiksi.

Tuolla liehuu maailman kaunein lippu, sanoi 9-vuotias poikani Suomen lipun nähdessään. Meitä olivat vastassa mieheni serkku sekä oma tyttäreni – Oi miten ihanaa nähdä! Pientä kekseliäisyyttä vaati saada laukut ja ihmiset mahtumaan kahteen henkilöautoon, mutta pian jo huristimme Turun motarilla kohti mummolaa. img_7732
Automatkalla väsähti sitkeinkin kellon ympäri-valvoja, ja pikkumiesten uni jatkui perillä. Aamuyöstä heräilivätkin jo kolmen jälkeen pirteänä kuin peipposet. Tulokahvin jälkeen kolme poikaa lähtivät isosiskon kanssa lähellä sijaitsevalle ulkojäälle -parasta lomassa taisi toteutua jo!img_7730Alkupäivät Suomessa menevät rytmin tasaamisessa ja ulkoillessa. Biologinen kello on sitkeä.  Kun täällä on aamu, on sisäinen kellomme illassa. Saattaa siinä muutama päivä mennä… Ulkoilukelit ja ulkojäät luovat erinomaiset puitteet yhdelle toiveistani: lapset saavat vapaasti ulkoilla ja temmeltää pihapiirissä ja urheilukentällä! Siistiä, voin mennä itsekseni kauppaankin ilman, että joku karkkihyllyn kohdalla tarkistaa Where is your Mom, by the way?, riemuitsi yksi pojista.

Loma on lähtenyt rullaamaan leppoisissa merkeissä meillä kaikilla. Aikamoista shokkihoitoa tosin tuomme tänne mummolan hiljaiseloon. Päiväunia pötköttelemme varmastikin vuoronperään. Mutta vuorovedoin homma toimii. Toimeliasta torstaita kaikille!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s