Ei huonompi, ei parempi, mutta erilainen

Pelinappulat pysyivät samoina, peli ja pelialusta vaan vaihtuivat. Näin meille kävi muuton myötä. Me ihmiset olemme samoja, mutta meitä koskevat nyt uuden asuinmaan uudenlaiset säännöt ja tavat ja pelialusta, jolla operoimme, on opeteltava lähes alusta asti. Vähän niinkuin Monopoli-pelissä -melkein sama peli, mutta täällä se on nimeltään Monopoly ja Erottaja-tontti onkin nyt nimeltään Park Place. Ja esim. täkäläinen maito -sitä nyt myydään vähän isommissa tölkeissä (vajaa 2 litraa ja vajaa 4 litraa).wp_20151225_001

Suomalainen koulutus on huippuluokkaa ja Pisa-testeissä mitalisijat ropisevat siniristilippulaiselle koulutusjärjestelmälle. Yhdysvaltalaiset osaavat taas itsetuntoa vahvistavan keskinäisen kehumisen ja kannustamisen taidon. Kouluissa opettajat suitsuttavat asioita, joissa näkevät lapsen potentiaalin. Lähes kaikessa. Kouluissa on paljon kirjallisia tehtäviä, joihin ei ole yhtä oikeaa vastausta. Lapsi laitetaan itse päättelemään ja perustelemaan -ongelmanratkaisukeskeistä työskentelyä. Viikkokirjeiden avulla pysymme kärryllä, miten koululaisellamme opinnot sujuvat. Niin, ja turvallisuus ennen kaikkea. Koululaisemme ovat harjoitelleet toistuvasti, paitsi koulun ja koulubussin varatoimia tulipalon sattuessa, myös maanjäristysturvatoimia sekä suojautumista esim. kouluammuskelun varalta.

wp_20160304_08_31_08_rich
Kokanee elementaryssä on ollut muutaman kerran nk. lock down, kun alueella on liikkunut joku, joka ei  ole ilmoittautunut koulun toimistoon. Leota Jr High on taas pari kertaa asettanut kotiinkävelykiellon -karhuvaaran takia. Asumme villissä lännessä!

Työkulttuurissa on omat kommervenkkinsä, vaikka ala ja talo miehelläni pysyivätkin samoina. Verkostoitumisen tärkeys korostuu ja se kuuluisa small talk -ilman sitä et ole olemassa. Small talkilla on mielestäni jäänmurtajan tehtävä: kun on kehuttu rivi lapsia, on paljon helpompi alkaa puhua hammashoidon kustannuksista. Dollarihymyjä täällä siis aletaan kohta oikoa ihan urakalla hehheh. Täällä hammashoidossa on itseasiassa oikein virkistävä käydä. Kerroinko jo aiemmin, että lasten hammaslääkärimme Dr. Rama on itsekin 8-vuotiaana maahanmuuttajana saanut elämälleen uuden mahdollisuuden päästessään sodan jaloista Irakista pois. Niinpä hän jo toisella tapaamiskerralla halasi minua ja kyseli kuulumisia ja sopeutumisprosessistamme. Been there -done that. Suomessa hammaslääkärikokemukseni ovat olleet hieman jäykkiä, vastenmielisiäkin, paitsi juuri ennen lähtöä löytämäni Adentin Mika Lehtinen Porissa -kannattaa tutustua!

wp_20160210_12_00_34_rich
Karhut…täällä ne elelevät ihan kintereillämme, koska vuoristo on lähellä. Tämä  karhu raukeana talviunillaan Seattlen eläintarhassa.
wp_20160129_13_24_06_pro
Täälläkin posti palvelee. Ja UPS. Ja Amazon jne. Paketit kotiinkannettuna. Elämme viimeisen päälle viilatussa palvelukulttuurissa.

Maahanmuuttajan mieleni on noussut  ja laskenut käyrillä nopeammin kuin Wall Streetin pörssi. Mieheni oli varmasti oikeassa, kun muuttoa harkitessamme sanoi, että noin kolme vuotta se vie. Sopeutuminen. Ja että kolmeen vuoteen ei tehdä mitään ratkaisuja suuntaan tai toiseen. Sillä ajoittain olisin valmis pakkaamaan kamppeeni vaikka heti -enimmäkseen kuitenkaan en. On niin paljon mielenkiintoisia asioita ja paikkoja ja ihmisiä, joihin haluan saada kosketuspintaa. Yksi suomimamma sanoi, että kannattaa aina asettua taloksi niin, kuin asettuisi ikuisiksi ajoiksi, vaikka tietäisi muuttavansa  pois jo huomenna. Ja niin me täällä nyt pesää rakennamme. Ja ihmissuhdeverkostoja. Eilen minulla oli kahvilla joukko pesunkestäviä, puheliaita amerikkalaisnaisia, huomenna saan kylään pari täällä jo vuosia asunutta suomalaista ja ensi viikollekin on jo buukkauksia. Jos paikka ei ole tuttu, tehdään se tutuksi.

wp_20160312_18_26_11_rich
Tupaantuliaiset, house warming party, on yksi mukava tapa tulla tutuksi.

Elämä kahden maan kansalaisena ei ole maaottelu Suomi-USA. On hyviä asioita ja on niitä ei-toivottavia asioita, mutta ennenkaikkea on lähinnä samanlaisia ja erilaisia asioita. Kahden maan kansalaisena aion keskittyä itse molempien maiden plussa-puoliin ja oppia eroavaisuuksista -uskon, että näin voin myös ihmisenä vahvistaa niitä asioita itsessäni, joiden haluan kukoistavan. Ja aina jaksan uskoa kaikkeen hyvään ihmisissä ja elämässä -olimmepa me missä tahansa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s