Puhutaanpa vähän ruuasta

Kuljen ruokaosaston hyllyjen väleissä lukien tuoteselosteita. Olen jo oivaltanut, että mm. high fructose syrup on jotain, mitä en halua lapsilleni syöttää. Mutta sitä tavallista sokeria on lähes kaikessa. Kinkussakin! Ja olen havainnut, että niin on meidänkin perheen makutottumukset täällä ollessa muuttuneet. Ja ruoka on arkiliikuntamäärään nähden liiankin hiilihydraatti- ja energiapitoista. Alussa tuntui, että ruoka on aika kallista. Sitä se on edelleenkin, jos ostan organic/luomu/lähituotettua. Isoa perhettä ruokkiessa en haluaisi ruuan laadusta nipistää, mutta se kostautuu tähtitieteellisenä summana, joka ruokaan kuukaudessa kuluu. Ja siihen päälle vielä ne ylimääräiset, ihanat herkut. Vastaleivotut Top Pot donitsit ym…-tiedän, olen heikko!

Uuden vuoden alkuun kaupat sijoittavat terveystuotteet ja vitamiinit tyrkylle muistuttamaan, että koskaan ei ole liian myöhäistä saada elämää ehtoisemmaksi, terveellisemmäksi ja sitä myötä elämäniloisemmaksi. Sillä tottahan se on -kun jaksaa lisätä liikuntaa jokapäiväiseen elämään ja syödä hyväksi havaittujen systeemien mukaan, on olokin energisempi. Kokeile vaikka, on se!cookies4USA-löytöni on ruuanlaitossa tupaantuliaislahjaksi saatu Crockpot-slow cooker, haudekeitin, joka käytännössä melkein itsestään ajan kanssa valmistaa herkulliset pataruuat, keitot, lihat, puurot -ihan mitä vaan- maistuvaksi ateriaksi. Ainekset pataan, kansi päälle, johto seinään ja ulkoilemaan -ja muutamien tuntien kuluttua herkullinen (ja melko terveellinen) ateria on valmis. Niin kätevää. Keittimiä myydään myös Suomessa. En ymmärrä miten en ole aiemmin hoksannut sen kätevyyttä.cookies6Lasten rakastamat sokeroidut aamiaismurot saavat nyt jäädä tauolle. Aamulla on kätevä täyttää mahaa vaikka munakkalla -koulussahan ei Suomen tapaan ateriakokonaisuksilla juhlita. Lasten eväsreput sisältävät näin talvella usein ruokatermareissa säilyvää lämmintä keittoa tms hedelmä- ja suolakeksisnäcksien lisäksi. On useampana, kuin yhtenä aamuna, jos toisena ollut ikävä suomalaista valmista, maksutonta kouluruokaa, josta meidän lapset ovat kyllä aina pääasiallisesti tykänneet. Kun pojat koulusta ehtivät kotiin neljän jälkeen, onkin jo huutava nälkä. Suomalaista kotiruokaa miksattuna paikalliseen tarjontaan. Ehkä enemmän tulee hyödynnettyä monikulttuurista tarjontaa täällä, kuin Suomessa. Ruokakauppojen hyllyt tursuavat eksotiikkaa. cookies5Suussa sulaa aiempaa tottuneemmin esim. rosmariinilla, timjamilla, kurkumalla ja sellerillä maustetut ruuat. Valkosipulia tuntuu olevan  sokerin tapaan kaikkialla! Suomalainen sekoittaa salaattiinsa kasvikset ja hedelmät kanan kanssa sulassa sovussa -täällä simppeli Caesar-salaatti tuntuu olevan ainoa oikea kanasalaatti meksikolaisen salaattiversion lisäksi. Ja monet “salad” nimellä kulkevat annokset eivät ole salaattia nähneetkään. Erilaiset täytetyt sämpylät ja sandwitchit ovat yleistyneet ruokapöydässämme myös ihan hyväksyttävinä ruokalajeina. Mutta jos Suomi-tuliaisena tuotu Porin Leivän Reino-ruisleipä tai Oululaisen Tosi Tumma on loppunut, ja tahdon hyvää leipää, niin silloin ei auta muu, kuin tarttua kaulimeen ja leipoa itse!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s