Kiitollisuuspäivän aatto -melkein Thanksgiving

“Kiitospäivästä on tullut vuosi vuodelta yhä merkittävämpi tapahtuma ja aihe. Sen moninaiset perinteet juontuvat juhlan moninaisesta taustasta, joskin suuri osa niistä heijastaa Uuden Englannin puritaanien kiitosjuhlia. Nykyisin perheet ja suvut kokoontuvat Yhdysvalloissa pitkienkin matkojen päästä kiitospäivän lounaalle jonkin vanhemman sukulaisen kotiin. Keskiviikko ennen Kiitospäivä ja sen jälkeinen sunnuntai ovat yleensä kaksi ruuhkaisinta matkustuspäivää niin lentoyhtiöllä, junaraiteilla, busseissa ja moottoriteillä. Amerikkalaisille kiitospäivä on suurempi perhejuhla kuin joulu.

Kiitospäivän valmisteluun onkin hyvä tilaisuus, sillä Yhdysvalloissa juhlapäivä on osa neljän päivän pituista lomaa kouluista ja yliopistoista. Useimmilla työntekijöillä (78% vuonna 2007) sekä kiitospäivä että sen jälkeinen perjantai ovat palkallisia vapaapäiviä. Kiitospäivän jälkeinen perjantai aloittaa joulusesongin kaupoissa ja sitä pidetään usein sesongin kiireisimpänä yksittäisenä kauppapäivänä, vaikka sen myynti jääkin usein alle kahden juuri joulua edeltävän viikonlopun päivien arvon. Päivää nimitetään “mustaksi perjantaiksi , Black Friday. “(Lähde: Wikipedia)

aa-lahjakukat
Kiitospäivän aterialle menoa odotellessa muistimme kukkapuskalla ja kortilla mm. Sinuhen bussinkuljettajaa, joka värikkäänä persoonana pelastaa harmaatkin kouluaamut.

Kiitospäivän aatto rauhoittaa meidänkin perheen elämää neljäksi päiväksi vapaalle. Kouluissa arvostelut tapahtuvat neljännesvuosittain, ja iloisin saavutus on yhden poikamme erityismaininta, joka jaettiin tänään koko koulun (lähes 800 oppilasta) juhlassa. Hän sai tunnustusta accountabilitystään, vastuullisuudestaan -mitä ikinä se pitääkään sisällään koulumaailmassa. Good job!

Olemme saaneet mieluisan Kiitospäivän kyläkutsun Thanksgiving-aterialle uusien ystävien luokse, ja on mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea tämä amerikkalaisittain ehkä hartain perhejuhla pitää sisällään. Ainakin paljon syömistä. Ja paljon ihmisiä.

aa-ahappythanksgiving

Erilaiset paikalliset some-ryhmät täyttyvät Kiitospäivän toivotuksista ja kiitollisuuden aiheista. Kun itse pysähdyin ajattelemaan kiitollisuuden aiheita, lista on valtavan pitkä. Päivien pyörteessä asioita ei juurikaan tule pohdittua tai sanottua ääneen. Siksi kai tällaisia pysäyttäviä Kiitosjuhlia tarvitaan. Kiitollisuus kumpuaa tavallisista, melko itsestäänselvistä asioista. “Ankea arki” on tavoiteltavan arvoinen asia. Hyvä. Turvallinen. Rikas. Kolmikymppisenä en kylläkään ajatellut näin. Ikä muokkaa mieltä ja tavoiteltavia asioita. Minulla on yksi läheinen ystävä, joka on todellinen arjen Martta. Hänen maalaisjärkinen otteensa jokapäiväisissä toiminnoissa on kiehtonut minua aina. Kun kyläilen heidän kotonaan, on, kuin lintukodon lämpö ympäröisi minua joka puolelta. Sitä samanlaista lämpöä haluaisin itsekin kotipiiriimme luoda. Pienillä, huomaavaisilla asioilla.

aaajuoksumatto
Olen löytänyt ohjatut ryhmäliikuntatunnit vasta nyt, 10 kuukauden jäsenyyden jälkeen… Täytyy yrittää perustella miehelle jäsenyyden uusimista ja vakuutella, että NYT olen valmis ja halukas sitoutumaan liikuntasalilla käymiseen vakituisesti!

Eilisen päivän alakulo on väistynyt sivuun aamuisen circuit-tunnin myötä. Liikunta -tuo mielialalääkkeistä parhain- on palannut osaksi elämääni (liian) pitkän tauon jälkeen. Mieheni työpäivä matkoineen venyy lähes poikkeuksetta 11- 12 h mittaiseksi, ja nyt, kun lasten koulupäivät ovat conference-tapaamisten takia olleet normaalia lyhyempiä, olen iltaisin ollut kotiäitinä oloon vähän puhki. Eri-ikäisten lasten iltapäivänviettotoiveiden toteuttaminen käy melkein työstä! Olen useammin kuin kerran kaivannut lasten vapautta liikkua lähiympäristössä ilman aikuista (minua). Helpot kaveripaikat naapurustossa eivät ole enää itsestäänselvyys. Mutta hei, maassa maan tavalla. On opittava löytämään ilo ja onni siitä hetkestä ja paikasta, missä on ja milloinkin elää. Olen kiitollinen, että meillä on tämä vieraassa maassa asumisen mahdollisuus -opimme asioista kaukoperspektiivillä varmasti paljon! Olen kiitollinen perheestäni, täällä ja Suomessa. I am so blessed. Onnellista Kiitospäivää! Happy Thanksgiving!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s