Kindergarten -esikouluflow

Melkoinen merkkipäivä oli meille syyskuun 6. päivä, kun kuopuksemme perheen 9. lapsena aloitti esikoulun amerikkalaisessa koulusysteemissä. Täällä esikoulu on nimeltään kindergarten, ja sinne menevät lapset, jotka ovat ennen päivämäärää 1.9 täyttäneet 5 vuotta. Kouluiän määrittely on siis erilainen, kuin Suomen 1.1 päivämäärä, ja tästä syystä suurin osa lapsistamme hyppäsivätkin tänne tullessamme vuotta ylemmälle luokalle, kuin mitä olivat Suomessa. Bothellin kaupungin esikoulupäivä on yhä osa-aikainen 4pvä/vkossa, ja kouluissa on sekä aamupäivä- että iltapäiväryhmät. Lähes kaikkialla muualla lähikaupunkien alueilla on viime vuosina siirrytty kokopäiväiseen Kindergarteniin eli K:hon, joka tarkoittaa yhtä pitkiä päiviä, kuin mitä koululaisena seuraavat 12-13 vuotta 5pvä/vkossa. Olin tyytyväinen, että poikamme saa pehmeämmän laskun -kielen opettelussa 3.5 h pituinen päivä on riittävän virikkeellinen näin alussa ainakin!

Oppilaiden koulupäivä on tiivis ja strukturoitu. Koko päivän aikana on vain yksi välitunti -sekin turvallisuuden takia salissa, jossa on HopLop-tyyppiset peuhupaikat. Esikoululuokkia on 6 ja luokkakoko on 18 henkilöä. Kaikkea tekemistä leimaa turvallisuusnäkökanta ja tavoitteellinen oppiminen.img_4521Ludvigin opettaja on n. 20 vuotta opettajana toiminut Ms. Schneider. Täällä opettajaa kutsutaan aina Mr. tai Ms. -etuliitteellä. Opettajan vanhempainillan demonstraatio oli yksi positiivisimmista, missä olen elämäni aikana istunut. Kukapa ei ihastuisi komediennen taitoja omaavaan opettajaan, joka ylisti lapsiamme ylivoimaisesti ihanimmiksi koskaan! Skeptikko erehtyisi epäilemään suitsutuksen aitoutta. Minä en!

Uskon, että meille jokaiselle tekee hyvää kuulla mukavia asioita itsestämme. Tai lapsistamme. Se, mitä kuulet, vahvistaa (tai murentaa) minä-kuvaasi. Positiivisen palautteen antaminen kun ei maksa mitään! Miksiköhän toisinaan pihistelemme sen käytössä?IMG_4528.JPGKindergarten-kuopuksemme on elävä todiste positiivisen flown mahdista. Ensimmäisinä päivinä kielivaikeuksien ja jännityksen kanssa kompastellut poika ei malta odottaa klo 11:45 aamupäivää, että pääsee hyppäämään koulubussiin ja koulumaailmaan. Kielitaito kasvaa kohisten, ja sitäkin suuremmalla vauhdilla itsetunto ja varmuus siitä, että kohta tässä lasketellaan sanoja englanniksi kuin vettä vaan! Ja kyllä, sanat please ja thank you tulevat arkikielessä aivan automaattisesti -kohteliaat täytesanat, joista jää hyvä mieli! Entä mitkä ovat odotukseni äitinä, kun hän aloitti koulutaipaleensa? Päällimmäisenä on mielessä tietysti kielen oppiminen ja kommunikaation vahvistuminen sen myötä. Aulassa olevassa taulussa muiden vanhempien toiveita Kindergarten-vuodelle.img_4529

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s